Weten wat je waard bent.

Weten wat je waard bent

Toen mijn drie kinderen klein waren - en dan bedoel ik de fase baby, dreumes en peuter - had ik zowel een buggy als een dubbele kinderwagen, een mamafiets met een zitje voor en achter, een lompe bakfiets en een gele fiat panda (die ik overigens nog steeds heb). Ik ben nogal een flierefluiter, dus ik ga er graag op uit en ben het liefst op pad en onderweg. En met al die vervoersmiddelen lukte dat ook in de kleine kinderen fase. Zo was ik een keer met de bakfiets naar een molen bij ons in de buurt gefietst om daar in de molenwinkel pannenkoekenbeslag te kopen. Hele dure, want het was toch exclusief en speciaal in de molenwinkel gekocht. Dat bleek achteraf een dure koop te zijn geweest, want exact hetzelfde pak beslag was ook te koop bij de dichtstbijzijnde supermarkt en lag daar voor de helft van de prijs in de schappen. Ben ik er toch ingetrapt!

In mijn vorige blog heb ik het gehad over je kernwaarden en wat die betekenen voor je leven. Als je deze kernwaarden ontkent of niks mee doet, dan ga je je op den duur nutteloos voelen. Als je ze identificeert en nastreeft, dan ontketen je je potentieel en leef je een vrijer leven. Is het uitleven van je kernwaarden het hoogste doel? Zeker niet, maar het is wel een goede basis. De volgende stap is om te ontdekken en weten wat je waard bent. Als je weet hoe waardevol je bent, dan denk je op een andere manier, dan presenteer je je op een andere manier, dan praat je op een andere manier en dan gaan mensen anders met je om. Het helpt als je je toegevoegde waarde in dit leven duidelijk voor ogen hebt, omdat dat alles met je bestemming te maken heeft. Als je weet wat je identiteit, je blauwdruk, je unieke kleur of je bestemming is, dan ben je goed op weg naar een vervuld leven. Het gaat dan niet om psychologische trucjes, het gaat erom dat je een mentaliteitsverandering ondergaat. Als je worstelt met je zelfbeeld en daardoor je waarde laag inschat, dan loop je zelf zoveel mis en beperk je jezelf. En niet alleen dat, ook de mensen waarvoor jij iets kunt betekenen lopen veel mis van jou. Zo ken ik een talentvolle dame die prachtig kan zingen, maar dat door haar onzekerheid alleen in de badkamer deed. Ze besloot op een dag de onzekerheid niet meer zo te laten spreken. Ze pakte zichzelf aan, begon in zichzelf te geloven en ging zichzelf op waarde schatten. Vandaag de dag staat ze wekelijks de sterren van de hemel te zingen in een band en kunnen mensen genieten van haar zangkunst.

onbekend

Een cliënt van mij doet aan yoga. Nu heb ik daar persoonlijk weinig mee. Ik haal mijn ontspanning veel meer uit momenten van rust en gebed, maar hoe dan ook; zij gaf mij een lintje die ze bij yoga had gekregen met de boodschap dat ze die weg moest geven aan iemand anders. Ik was degene aan wie ze het gaf en de tekst die op het lintje stond was: ‘Who I am, does matter!’ Aangezien ik zelf erg bezig was met het thema ‘waarde’ raakte me dat enorm. Hoe waardevol ben jij? Wat kun jij inzetten aan waarde? Wat kun jij betekenen voor anderen? En hoe kom je daarachter?

Over het antwoord van de laatste vraag denken we vaak veel te moeilijk. Het is gelukkig helemaal niet zo ingewikkeld. Het is zelfs heel praktisch. Neem een pen en papier of open je notities in je telefoon en schrijf op waar je goed in bent, wat je makkelijk af gaat en wat anderen in jou waarderen. Alles mag en alles is toegestaan; van schildertalenten tot snel de keuken op orde hebben, van kunstige marsepein taarten in elkaar zetten tot snel boterhammen kunnen smeren, van een leuke gastvrouw zijn tot ingewikkelde boekhoudkundige zaken oplossen of van een luisterend oor bieden voor je vrienden tot het analyseren van ingewikkelde computerproblemen. Je kwaliteiten doen ertoe. Het maken jou wie jij daadwerkelijk bent. Er zijn mensen die op jou wachten, met jouw unieke talenten. Juist jouw unieke kwaliteiten en de combinatie van deze kwaliteiten zijn van waarde. Daar is niks arrogants aan, dat heet zelfwaardering. In mijn praktijk kom ik zo veel mensen tegen die zichzelf op waarde niveau echt tekort doen. Ik daag jou en ook mezelf weer opnieuw uit. Ga eens na wat je waarde is, wat je kwaliteiten zijn. Schrijf het op! Het is zo motiverend en verfrissend en het maakt je dankbaar voor dit leven en welke rol jij daarin mag vervullen.

En weet je...iets in mij vond die pannenkoeken van het beslag uit die molenwinkel toch nèt iets beter van smaak dan uit de supermarkt. Had die molenaar zijn product toch goed op waarde geschat! Good for him😉

Irene Maas
© 2020 LifeCoaching Contact