April 2018

Levensgeluk

Levensgeluk

Waar ik ontzettend van geniet is het servies dat ik spaar. Ik spaar dit Poolse Bunzlau servies al vanaf mijn zestiende en ik vind het nog steeds prachtig. Af en toe schaf ik iets aan of krijg ik een beker, schaaltje of bord van iemand cadeau. Het is niet mijn intentie om reclame te maken, maar om aan te geven dat geluk soms in kleine dingen zit, zoals een lach op het gezicht van een kind, een prachtige zonnestraal in de lucht of.....een Poolse mok.

Geluk is een emotie. Laat ik maar duidelijk zeggen hoe het zit. In het woordenboek wordt geluk omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden, hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vrede, ontspannenheid en vrolijkheid. Persoonlijk vind ik dit een heldere omschrijving. Het loont om gelukkig te zijn; gelukkige mensen leven langer, hebben een leuker sociaal leven en minder stress.

“Geluk is het maken van een boeket met bloemen waar je bij kunt.”

Pasted Graphic

Wat is dan levensgeluk? Er zijn nog steeds genoeg mensen die denken dat dit zit in rijk, slank en knap zijn, een groot huis of dure spullen hebben. Natuurlijk geeft dit enige voldoening, maar niet voor lang. De kunst van permanent gelukkig zijn zit hem in andere dingen. Hieronder benoem ik een aantal punten waarin levensgeluk ligt. Deel deze onderstaande dingen eens voor jezelf in 3 categorieën in.
1)Dit pas ik nog niet toe, dus er is werk aan de winkel
2)Enigszins, maar ik mag me er nog wel meer voor inzetten
3)Dit pas ik op de automatische piloot toe

Je ziet gelijk waar er nog winst te behalen is wat ten goede komt aan je levensgeluk!

*Leef in het nu. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn in onze gedachten vaak bezig met dingen die in het verleden gebeurd zijn of we maken ons zorgen over de toekomst. Wat kan helpen om in het nu te leven is je routinematige bezigheden eens om te gooien en je dag daardoor bewust anders in te delen en te beleven. Doe bijvoorbeeld eens boodschappen in de avond als je gewend bent dat overdag te doen.

*Zet je zintuigen ‘aan.’ Kijk, luister, proef, voel en ruik heel bewust. Dat lukt natuurlijk niet altijd en overal, maar je kunt de momenten kiezen. Geniet van die slok latte macchiato in dat knusse tentje, geef jezelf de tijd om de groove van dat heerlijke jazznummer tot je door te laten dringen of kijk bewust naar die twee spelende kinderen die enthousiast om beurten van de glijbaan glijden. Ervaar!

*Focus op wat wel goed gaat en niet op wat (nog) niet lukt. Moet ik daar nog meer over zeggen? Dit lijkt mij vrij duidelijk.

*Eet gezond. Er zit zoveel in gezonde voeding en daar zijn inmiddels ontelbare boeken en artikelen over geschreven. Het enige dat ik daar over wil zeggen is dat het allemaal klopt! Het is bewezen dat gezond eten bijdraagt aan je levensgeluk op de langetermijn.

*Beweeg je lichaam. Eerlijk is eerlijk; je hebt er vast niet altijd zin in, maar als je wat beweging pakt, dan geeft je dat energie en je doorbreekt daarmee je gedachtenstroom en piekergedrag. Je krijgt er een opgeruimd hoofd van. Beweging vermindert stress en zet hormonen (endorfine, serotonine en dopamine) vrij waardoor je je letterlijk beter voelt.

*Waardeer wat je hebt. Mag je dan geen wensen of dromen hebben? Natuurlijk wel! Maar wees ook tevreden met hoe het nu is, wie je nu bent en welke kansen je op dit moment hebt. Is dat nog niet zoals je het zou willen? Dan kan het alleen maar beter worden!

*Ga naar buiten! De warmte van de zon, het voelen van een zacht briesje of het zien van een sneeuwvlok laten je zintuigen opleven. Een kort contact met iemand die je tegenkomt of de schoonheid van de verschillende seizoenen; het draagt allemaal bij aan een stukje levensgeluk wat letterlijk binnen hand(of eigenlijk voet)bereik ligt.

*Blijf ontwikkelen, blijf groeien en sta niet stil. Lees een boek over een onderwerp dat je interesseert of volg een cursus. Mensen die zich blijven ontplooien staan midden in het leven. Door levenservaring word je wijzer, maar streef het ook actief na. Leer, lees, ontplooi en leef!

*Vergelijk jezelf met niemand. Er is altijd wel iemand leuker, mooier, rijker, slimmer, interessanter of boeiender dan dat jij bent. Maar andersom ook. Dus: stop daarmee, het heeft totaal geen zin! Jij bent jij en dat is meer dan goed.

*Investeer tijd en aandacht in de relaties die je hebt. We zijn gemaakt om relatie te hebben met elkaar, dus maak daar tijd voor. Relaties onderhouden is in onze huidige maatschappij het meest uitdagende dat er is, maar je haalt er uiteindelijk de meeste liefde, waardering en voldoening uit.

*Wees dankbaar voor de gewone dingen van het leven. Zo cliché, maar zo waar! Probeer de kleine, kostbare momenten te zien op een dag. Tel deze bij elkaar op en het geeft je blijheid en een gelukkig gevoel. Ik ben dankbaar als ik in het eerste voorjaarszonnetje op mijn blote voeten buiten op onze tuinbank zit. En waar ik dan koffie drink uit mijn Bunzlau mok!

Ik verwacht dat de punten hierboven niet helemaal nieuw voor je zijn. Hopelijk ben je na het lezen hiervan er weer wat meer van bewust en dat was het doel.

...En we leven met z’n allen nog lang en gelukkig!

Irene Maas
© 2020 LifeCoaching Contact