Lifecoaching

Levensgeluk

Levensgeluk

Waar ik ontzettend van geniet is het servies dat ik spaar. Ik spaar dit Poolse Bunzlau servies al vanaf mijn zestiende en ik vind het nog steeds prachtig. Af en toe schaf ik iets aan of krijg ik een beker, schaaltje of bord van iemand cadeau. Het is niet mijn intentie om reclame te maken, maar om aan te geven dat geluk soms in kleine dingen zit, zoals een lach op het gezicht van een kind, een prachtige zonnestraal in de lucht of.....een Poolse mok.

Geluk is een emotie. Laat ik maar duidelijk zeggen hoe het zit. In het woordenboek wordt geluk omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden, hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vrede, ontspannenheid en vrolijkheid. Persoonlijk vind ik dit een heldere omschrijving. Het loont om gelukkig te zijn; gelukkige mensen leven langer, hebben een leuker sociaal leven en minder stress.

“Geluk is het maken van een boeket met bloemen waar je bij kunt.”

Pasted Graphic

Wat is dan levensgeluk? Er zijn nog steeds genoeg mensen die denken dat dit zit in rijk, slank en knap zijn, een groot huis of dure spullen hebben. Natuurlijk geeft dit enige voldoening, maar niet voor lang. De kunst van permanent gelukkig zijn zit hem in andere dingen. Hieronder benoem ik een aantal punten waarin levensgeluk ligt. Deel deze onderstaande dingen eens voor jezelf in 3 categorieën in.
1)Dit pas ik nog niet toe, dus er is werk aan de winkel
2)Enigszins, maar ik mag me er nog wel meer voor inzetten
3)Dit pas ik op de automatische piloot toe

Je ziet gelijk waar er nog winst te behalen is wat ten goede komt aan je levensgeluk!

*Leef in het nu. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn in onze gedachten vaak bezig met dingen die in het verleden gebeurd zijn of we maken ons zorgen over de toekomst. Wat kan helpen om in het nu te leven is je routinematige bezigheden eens om te gooien en je dag daardoor bewust anders in te delen en te beleven. Doe bijvoorbeeld eens boodschappen in de avond als je gewend bent dat overdag te doen.

*Zet je zintuigen ‘aan.’ Kijk, luister, proef, voel en ruik heel bewust. Dat lukt natuurlijk niet altijd en overal, maar je kunt de momenten kiezen. Geniet van die slok latte macchiato in dat knusse tentje, geef jezelf de tijd om de groove van dat heerlijke jazznummer tot je door te laten dringen of kijk bewust naar die twee spelende kinderen die enthousiast om beurten van de glijbaan glijden. Ervaar!

*Focus op wat wel goed gaat en niet op wat (nog) niet lukt. Moet ik daar nog meer over zeggen? Dit lijkt mij vrij duidelijk.

*Eet gezond. Er zit zoveel in gezonde voeding en daar zijn inmiddels ontelbare boeken en artikelen over geschreven. Het enige dat ik daar over wil zeggen is dat het allemaal klopt! Het is bewezen dat gezond eten bijdraagt aan je levensgeluk op de langetermijn.

*Beweeg je lichaam. Eerlijk is eerlijk; je hebt er vast niet altijd zin in, maar als je wat beweging pakt, dan geeft je dat energie en je doorbreekt daarmee je gedachtenstroom en piekergedrag. Je krijgt er een opgeruimd hoofd van. Beweging vermindert stress en zet hormonen (endorfine, serotonine en dopamine) vrij waardoor je je letterlijk beter voelt.

*Waardeer wat je hebt. Mag je dan geen wensen of dromen hebben? Natuurlijk wel! Maar wees ook tevreden met hoe het nu is, wie je nu bent en welke kansen je op dit moment hebt. Is dat nog niet zoals je het zou willen? Dan kan het alleen maar beter worden!

*Ga naar buiten! De warmte van de zon, het voelen van een zacht briesje of het zien van een sneeuwvlok laten je zintuigen opleven. Een kort contact met iemand die je tegenkomt of de schoonheid van de verschillende seizoenen; het draagt allemaal bij aan een stukje levensgeluk wat letterlijk binnen hand(of eigenlijk voet)bereik ligt.

*Blijf ontwikkelen, blijf groeien en sta niet stil. Lees een boek over een onderwerp dat je interesseert of volg een cursus. Mensen die zich blijven ontplooien staan midden in het leven. Door levenservaring word je wijzer, maar streef het ook actief na. Leer, lees, ontplooi en leef!

*Vergelijk jezelf met niemand. Er is altijd wel iemand leuker, mooier, rijker, slimmer, interessanter of boeiender dan dat jij bent. Maar andersom ook. Dus: stop daarmee, het heeft totaal geen zin! Jij bent jij en dat is meer dan goed.

*Investeer tijd en aandacht in de relaties die je hebt. We zijn gemaakt om relatie te hebben met elkaar, dus maak daar tijd voor. Relaties onderhouden is in onze huidige maatschappij het meest uitdagende dat er is, maar je haalt er uiteindelijk de meeste liefde, waardering en voldoening uit.

*Wees dankbaar voor de gewone dingen van het leven. Zo cliché, maar zo waar! Probeer de kleine, kostbare momenten te zien op een dag. Tel deze bij elkaar op en het geeft je blijheid en een gelukkig gevoel. Ik ben dankbaar als ik in het eerste voorjaarszonnetje op mijn blote voeten buiten op onze tuinbank zit. En waar ik dan koffie drink uit mijn Bunzlau mok!

Ik verwacht dat de punten hierboven niet helemaal nieuw voor je zijn. Hopelijk ben je na het lezen hiervan er weer wat meer van bewust en dat was het doel.

...En we leven met z’n allen nog lang en gelukkig!

Irene Maas

Weten wat je waard bent.

Weten wat je waard bent

Toen mijn drie kinderen klein waren - en dan bedoel ik de fase baby, dreumes en peuter - had ik zowel een buggy als een dubbele kinderwagen, een mamafiets met een zitje voor en achter, een lompe bakfiets en een gele fiat panda (die ik overigens nog steeds heb). Ik ben nogal een flierefluiter, dus ik ga er graag op uit en ben het liefst op pad en onderweg. En met al die vervoersmiddelen lukte dat ook in de kleine kinderen fase. Zo was ik een keer met de bakfiets naar een molen bij ons in de buurt gefietst om daar in de molenwinkel pannenkoekenbeslag te kopen. Hele dure, want het was toch exclusief en speciaal in de molenwinkel gekocht. Dat bleek achteraf een dure koop te zijn geweest, want exact hetzelfde pak beslag was ook te koop bij de dichtstbijzijnde supermarkt en lag daar voor de helft van de prijs in de schappen. Ben ik er toch ingetrapt!

In mijn vorige blog heb ik het gehad over je kernwaarden en wat die betekenen voor je leven. Als je deze kernwaarden ontkent of niks mee doet, dan ga je je op den duur nutteloos voelen. Als je ze identificeert en nastreeft, dan ontketen je je potentieel en leef je een vrijer leven. Is het uitleven van je kernwaarden het hoogste doel? Zeker niet, maar het is wel een goede basis. De volgende stap is om te ontdekken en weten wat je waard bent. Als je weet hoe waardevol je bent, dan denk je op een andere manier, dan presenteer je je op een andere manier, dan praat je op een andere manier en dan gaan mensen anders met je om. Het helpt als je je toegevoegde waarde in dit leven duidelijk voor ogen hebt, omdat dat alles met je bestemming te maken heeft. Als je weet wat je identiteit, je blauwdruk, je unieke kleur of je bestemming is, dan ben je goed op weg naar een vervuld leven. Het gaat dan niet om psychologische trucjes, het gaat erom dat je een mentaliteitsverandering ondergaat. Als je worstelt met je zelfbeeld en daardoor je waarde laag inschat, dan loop je zelf zoveel mis en beperk je jezelf. En niet alleen dat, ook de mensen waarvoor jij iets kunt betekenen lopen veel mis van jou. Zo ken ik een talentvolle dame die prachtig kan zingen, maar dat door haar onzekerheid alleen in de badkamer deed. Ze besloot op een dag de onzekerheid niet meer zo te laten spreken. Ze pakte zichzelf aan, begon in zichzelf te geloven en ging zichzelf op waarde schatten. Vandaag de dag staat ze wekelijks de sterren van de hemel te zingen in een band en kunnen mensen genieten van haar zangkunst.

onbekend

Een cliënt van mij doet aan yoga. Nu heb ik daar persoonlijk weinig mee. Ik haal mijn ontspanning veel meer uit momenten van rust en gebed, maar hoe dan ook; zij gaf mij een lintje die ze bij yoga had gekregen met de boodschap dat ze die weg moest geven aan iemand anders. Ik was degene aan wie ze het gaf en de tekst die op het lintje stond was: ‘Who I am, does matter!’ Aangezien ik zelf erg bezig was met het thema ‘waarde’ raakte me dat enorm. Hoe waardevol ben jij? Wat kun jij inzetten aan waarde? Wat kun jij betekenen voor anderen? En hoe kom je daarachter?

Over het antwoord van de laatste vraag denken we vaak veel te moeilijk. Het is gelukkig helemaal niet zo ingewikkeld. Het is zelfs heel praktisch. Neem een pen en papier of open je notities in je telefoon en schrijf op waar je goed in bent, wat je makkelijk af gaat en wat anderen in jou waarderen. Alles mag en alles is toegestaan; van schildertalenten tot snel de keuken op orde hebben, van kunstige marsepein taarten in elkaar zetten tot snel boterhammen kunnen smeren, van een leuke gastvrouw zijn tot ingewikkelde boekhoudkundige zaken oplossen of van een luisterend oor bieden voor je vrienden tot het analyseren van ingewikkelde computerproblemen. Je kwaliteiten doen ertoe. Het maken jou wie jij daadwerkelijk bent. Er zijn mensen die op jou wachten, met jouw unieke talenten. Juist jouw unieke kwaliteiten en de combinatie van deze kwaliteiten zijn van waarde. Daar is niks arrogants aan, dat heet zelfwaardering. In mijn praktijk kom ik zo veel mensen tegen die zichzelf op waarde niveau echt tekort doen. Ik daag jou en ook mezelf weer opnieuw uit. Ga eens na wat je waarde is, wat je kwaliteiten zijn. Schrijf het op! Het is zo motiverend en verfrissend en het maakt je dankbaar voor dit leven en welke rol jij daarin mag vervullen.

En weet je...iets in mij vond die pannenkoeken van het beslag uit die molenwinkel toch nèt iets beter van smaak dan uit de supermarkt. Had die molenaar zijn product toch goed op waarde geschat! Good for him😉

Irene Maas

Moeders met petten

Unknown

In de winkel van Sinkel is alles te koop
Hoeden en petten
En dames corsetten
Drop om te snoepen
En pillen om te poepen.

Mijn zussen en ik leerden vroeger allerlei grappige rijmpjes en versjes thuis. Dat kon ook niet anders, want mijn moeder was juf en dat was ze niet alleen op school zeg maar. Vooral bij de laatste zin moesten we natuurlijk flink gniffelen. Het versje is blijven hangen als een nostalgisch overblijfsel uit mijn jeugd. Laatst plopten deze woorden weer omhoog toen ik moest denken aan de enorm veel verschillende petten die wij als moeders op hebben. Of die wij onszelf misschien wel opzetten? Wij vrouwen die kosten wat het kost, nadat we kinderen hebben gekregen, precies hetzelfde leven willen blijven leiden als voorheen. Leuk, gezellig en vooruitstrevend zelfs, maar op den duur onmogelijk. Natuurlijk komt iedereen daar op een gegeven moment achter, soms alleen door schade en schande en dat is jammer. Ik heb gemerkt dat het mij in ieder geval niet lukt om alle ballen hoog te houden en maar te blijven wisselen van petten. Een dijk van een moeder zijn en actief op de school van de kinderen, een succesvolle ondernemer, een attente vriendin die mee gaat naar elk festival, een lieve dochter, een betrokken zus, een liefdevolle, zorgzame en sexy vrouw die strak in haar vel zit, sportief is en de boel thuis organisatorisch op orde heeft, een maatschappelijk betrokken deelnemer van mijn stad en een steun en toeverlaat voor iedereen die zijn of haar verhaal kwijt wil......Help!
Herkenbaar?

Veel mensen worstelen met hun tijd en hun vele verplichtingen en met name moeders lijken hier extra gevoelig voor te zijn. Moeders die worstelen met de factor tijd zouden eens moeten stoppen nog meer bezigheden te proppen in hun toch al overvolle agenda’s. Het gaat om het vaststellen van prioriteiten - wat is nu echt belangrijk? - en dat begint bij het onderzoeken van je persoonlijke kernwaarden. In een notendop zijn je kernwaarden de zaken die jij het belangrijkst vindt in je leven. Wanneer je zelf hebt gevonden wat je echt belangrijk vindt in het leven, dan neem jij de leiding over welke keuzes het beste zijn voor jou. Hoe vind je nou die kernwaarden? De volgende vragen aan jezelf stellen heeft mij daarbij geholpen:
1.Wat vind ik belangrijk?
2.Wat heb ik nodig in mijn leven?
3.Wanneer was ik trots op mezelf en wat maakte me dan zo tevreden?

Het werkt het beste als je er een overtuigende 10 kunt vinden en zet deze woorden dan op volgorde van belangrijkheid voor jezelf. Als je het moeilijk vindt om kernwaarden te bedenken, zou je bijvoorbeeld op deze pagina kunnen kijken voor een uitgebreide lijst met mogelijke kernwaarden. Met deze gevonden kernwaarden heb je een blauwdruk die je gebruikt bij het stellen van prioriteiten, het maken van je toekomstplannen, het stellen van doelen en het nemen van belangrijke beslissingen! Je bent dan in staat om snel en gemakkelijk te herkennen wanneer iets/een situatie niet overeenkomt met je waarden en hiermee zul je een heleboel onnodige stress en ongewenste situaties voorkomen. Niet alleen voor de toekomst en op de grote gebieden in je leven, ook voor nu, vandaag, in het klein. Vanaf dit punt kun je zoveel kanten op! Het lijkt zo simpel misschien, maar het leven naar je kernwaarden is iets wat altijd doorgaat, dag in, dag uit. Als je dat toepast, dan word je veel meer degene wie je werkelijk bent en altijd al bedoeld was om te zijn!
Dit is een opstapje naar meer inzicht krijgen in jezelf, zodat het leven je niet overspoelt en je ‘zomaar weer een week verder’ bent. Het maakt je bewuster; zowel van wat je doet als waarom je het doet. Een begin van een vrijer leven en dit is stap 1.
Zet ‘em op! Ik doe mee.

Irene Maas


© 2020 LifeCoaching Contact