Moeders met petten

Unknown

In de winkel van Sinkel is alles te koop
Hoeden en petten
En dames corsetten
Drop om te snoepen
En pillen om te poepen.

Mijn zussen en ik leerden vroeger allerlei grappige rijmpjes en versjes thuis. Dat kon ook niet anders, want mijn moeder was juf en dat was ze niet alleen op school zeg maar. Vooral bij de laatste zin moesten we natuurlijk flink gniffelen. Het versje is blijven hangen als een nostalgisch overblijfsel uit mijn jeugd. Laatst plopten deze woorden weer omhoog toen ik moest denken aan de enorm veel verschillende petten die wij als moeders op hebben. Of die wij onszelf misschien wel opzetten? Wij vrouwen die kosten wat het kost, nadat we kinderen hebben gekregen, precies hetzelfde leven willen blijven leiden als voorheen. Leuk, gezellig en vooruitstrevend zelfs, maar op den duur onmogelijk. Natuurlijk komt iedereen daar op een gegeven moment achter, soms alleen door schade en schande en dat is jammer. Ik heb gemerkt dat het mij in ieder geval niet lukt om alle ballen hoog te houden en maar te blijven wisselen van petten. Een dijk van een moeder zijn en actief op de school van de kinderen, een succesvolle ondernemer, een attente vriendin die mee gaat naar elk festival, een lieve dochter, een betrokken zus, een liefdevolle, zorgzame en sexy vrouw die strak in haar vel zit, sportief is en de boel thuis organisatorisch op orde heeft, een maatschappelijk betrokken deelnemer van mijn stad en een steun en toeverlaat voor iedereen die zijn of haar verhaal kwijt wil......Help!
Herkenbaar?

Veel mensen worstelen met hun tijd en hun vele verplichtingen en met name moeders lijken hier extra gevoelig voor te zijn. Moeders die worstelen met de factor tijd zouden eens moeten stoppen nog meer bezigheden te proppen in hun toch al overvolle agenda’s. Het gaat om het vaststellen van prioriteiten - wat is nu echt belangrijk? - en dat begint bij het onderzoeken van je persoonlijke kernwaarden. In een notendop zijn je kernwaarden de zaken die jij het belangrijkst vindt in je leven. Wanneer je zelf hebt gevonden wat je echt belangrijk vindt in het leven, dan neem jij de leiding over welke keuzes het beste zijn voor jou. Hoe vind je nou die kernwaarden? De volgende vragen aan jezelf stellen heeft mij daarbij geholpen:
1.Wat vind ik belangrijk?
2.Wat heb ik nodig in mijn leven?
3.Wanneer was ik trots op mezelf en wat maakte me dan zo tevreden?

Het werkt het beste als je er een overtuigende 10 kunt vinden en zet deze woorden dan op volgorde van belangrijkheid voor jezelf. Als je het moeilijk vindt om kernwaarden te bedenken, zou je bijvoorbeeld op deze pagina kunnen kijken voor een uitgebreide lijst met mogelijke kernwaarden. Met deze gevonden kernwaarden heb je een blauwdruk die je gebruikt bij het stellen van prioriteiten, het maken van je toekomstplannen, het stellen van doelen en het nemen van belangrijke beslissingen! Je bent dan in staat om snel en gemakkelijk te herkennen wanneer iets/een situatie niet overeenkomt met je waarden en hiermee zul je een heleboel onnodige stress en ongewenste situaties voorkomen. Niet alleen voor de toekomst en op de grote gebieden in je leven, ook voor nu, vandaag, in het klein. Vanaf dit punt kun je zoveel kanten op! Het lijkt zo simpel misschien, maar het leven naar je kernwaarden is iets wat altijd doorgaat, dag in, dag uit. Als je dat toepast, dan word je veel meer degene wie je werkelijk bent en altijd al bedoeld was om te zijn!
Dit is een opstapje naar meer inzicht krijgen in jezelf, zodat het leven je niet overspoelt en je ‘zomaar weer een week verder’ bent. Het maakt je bewuster; zowel van wat je doet als waarom je het doet. Een begin van een vrijer leven en dit is stap 1.
Zet ‘em op! Ik doe mee.

Irene Maas


© 2020 LifeCoaching Contact